İşte en sevdiğim bölüm....

Kitaplar kendilerine zaman harcandığı takdirde insan hayatına büyük katkı sağlayan fikir yapraklarıdır...

Okuyun onları....

Çeçenya Serisi 3 - Zaferin Bedeli - Kıyamoğlu Sancaktar (2000)

Kitabın Adı : Zaferin Bedeli
Yazarı : Kıyamoğlu Sancaktar
Tür : Roman
Basım Tarihi : 2013 (2000)
Sayfa : 300



Çeçenya Serisinin son kitabı.











Fevkâlâdenin Fevkinde


Savaşta yenilmeyen efsane komutanlar suikastle şehit ediliyor...

Savaşa kısa bir ara verirken Ebu Cendel, Hamza ve Şehide aşk üçgeninde yürek yakıcı gelişmeler...

Hamza ve Yakub'un gizemli kurtarıcısı ortaya çıkıyor...

Aşk ızdırabından manevi yolculuğa çıkan mücahitler, mücahideler...

Ekibe yeni katılan üyeleriyle Dişi Kartallar...

Abdülmâlik Şapayev'in çok gizli Gudermes Direniş Örgütü'nün sırları...

Gudermes ve Grozni Fethi...

General Şuvalov'un dönüşü...

Efsane âşıkların efsânevi sonu...

Hamza'ya gelen müjde...

Yürek İstihbaratı çalışmaları...







Cehar Dudayev suikasti.

Ramazan Alôdi'ye yapılan suikast sonunda Şâmil, Talgat ile Levani'yi de alarak özel bir tim kurup, münafıklara karşı mücadele başlatır.

İmam Alim Sultan Ukrayna'da FSB ajanları tarafından şehit edilir.

Savaşa verilen kısa arada mücahitler aileleriyle hasret giderirler.

Şehide'nin yanlarında kaldığı Selim'in annesi kızın sevdasına vâkıf olmuştur. Konuyu Ebu Cendel'e açar fakat Ebu Cendel süre ister. Hamza, bundan habersiz Ebu Cendel'le muhabbet ederken Şehide'ye olan aşkını açıklar. Ebu Cendel için idam fermanı mühürlenmiştir. Dostu için aşkını kalbine gömer.

Mansur, köyde bir evin bahçesinde Hamza ile Yakub'u ayı kapanından kurtaran kişinin eldivenlerine rastlar. Eve gelip kurtarıcıyı sorduklarında iki sürprizle karşılaşırlar. Kurtarıcıları bir mücahit değil mücahidedir. Ve o kız da Yakub'un bombardımandan kurtarıp aşık olduğu (Moskof Mezarlığı) , Hamza'nın ise bombardımanda öldüğünü sandığı kız kardeşi Nergis'dir. Hamza kız kardeşine, Yakub ise sevgilisine kavuşmuştur. Fakat Yakub bunu can dostu Hamza'ya nasıl söyleyeceğini bilemez, aşkını saklamaya devam eder. Nergis de Yakub'a yanık olduğu halde abisinin arkadaşı olduğundan söyleyemez.

Ebu Cendel, Şehide'ye içi yana yana red cevabını yollar. Hamza'ya bir takım bahaneler uydurarak kendini dağlara vurur.

Hamza, Selim'in annesine içini açar, Şehide'yi ister. Şehide, bunları işitince kalbinin esas sahibinin Ebu Cendel olduğunu, ondan başkasına varamayacağını Hamza'ya söyler. Hamza bunları öğrenince sevdasından o anda ferâgât eder ve Ebu Cendel'i bulup aşıkları kavuşturacağına söz verir. Fakat Ebu Cendel'in onlara bıraktığı notta, inzivaya çekileceğini ve bir süre ortalıkta gözükmeyeceğini okurlar. Şehide bu haber üzerine kendi kabuğuna çekilir ve kendini ibadete vererek Yaradana teslim olur.

Ebu Cendel, kendini ibadete vererek Allah'a yaklaşmaya adar.

Şehide, Fatma, Betül ve Nergis gibi silahını alarak Dişi Kartallar'a katılır.

Hamza ve ekibi, Gudermes'in fethi için Ahmed Zakayev'in birliğine katılırlar.
Şehir içi Direniş Örgütü'yle bağlantı kurmak için Talgat ile Levani görevlendirilir.
Direniş Örgütü Lideri Abdülmâlik Şapayev'le buluşan Talgat ile Levani, örgütün son derece gizli çalışma prensiplerini öğrenince şaşkınlıktan küçük dillerini yutarlar.

Abdülmâlik Şapayev onlara Cehar Dudayev'le beraber kurdukları Direniş Örgütü'nün nasıl kurulduğunu, nasıl çalıştığını anlatır.

Abdülmâlik Şapayev'in süt yeğeni, Mücahide Meymûne'nin hikâyesi...

Meymûne de bacılarıyla Gudermes Kuşatması'na katılır...

Birçok Çeçen Kumandanının katıldığı Gudermes Saldırısı başlar. Direniş Örgütü, içeriden aldığı istihbaratı dışarıya şifreli olarak vererek çarpışmanın seyrini Çeçenler lehine değiştirmektedir. Oyalama taktikleri ve çok cepheli saldırılar ile Rus askeri yıpratılır. Direniş Örgütü, şehir içinde sabotaj, mayın, saldırı şeklinde saldırılarla Rus askerlerini psikolojik olarak yıpratarak saldırının etkisini artırırlar. Rus Generali Zubin, Grozni'den acil hava ve asker desteği ister, fakat destek bir türlü gelememiştir.

General iyice yıpranan, dakikalar geçtikçe eriyen ordusunu Karargâh'a geri çekilmesini emreder.

Ebu Cendel, Hamza ve diğerlerine çaktırmadan Kuşatma'ya katılmıştır. Karargâha dönmekte olan bir tankın içine dalar. Tankı kullanarak subayların ve Generalin bulunduğu binaya ateş eder. Arkasında bulunan tank da aynı yöne ateş etmektedir. Ebu Cendel diğer tankta da mücahit olduğunu anlar. Diğer mücahide işaret ettiği binaya gitmesini söyler, ardından kendisi de gelir. Bakar ki bu kişi Dişi Kartallardan biriymiş; bir mücahide. Üstelik de aşkıyla yandığı Şehide'dir. Şarapnel parçaları arasında duygusal anlar....

Şehide, Kuşatma'da Ebu Cendel'in olacağını tahmin etmiş, ve onu bulduğunda da takip etmiştir.
Şehide ve Ebu Cendel, savaşarak şehadete birlikte ulaşırlar...

Komutayı devralan Tümgeneral Nikita Şuvalov tüm bu kaybın sorumlusu olarak Ebu Cendel ve Şehide'nin naaşlarını görünce şok olur. Olay neticesinde Çeçenlerle anlaşmak zorunda kalırlar.

Ruslar geri çekildiklerinde Çeçenler, Ebu Cendel ve Şehide'nin naaşlarını görürler. Hamza ve dostlarının yüreği parçalanır.

Gudermes Saldırısı esnasında Şâmil de Grozni askeri havaalanıyla ilgilenmektedir. Sızma harekâtıyla pilotları cehenneme yollayan Şâmil şehirdeki birliklere zaman ayırmaya başlar. Gudermes'e takviye olarak yollanan birlikler Grozni Direniş Teşkilatı'nın da istihbarî desteğiyle yolda Çeçen birlikleri tarafından yok edilmektedir.
Grozni'de üstün taktiklerle Rus Ordusu perişan edilir. Sabaha karşı şehir tekrar özgürlüğüne kavuşmuştur.

Ruslarla ateşkes imzalanır.

Ebu Cendel, vasiyetinde naaşının Grozni'ye hâkim bir tepeye defnedilmesini yazmıştır. Nitekim vasiyet yerine getirilir, Şehide ve çatışmada şehit olan Fatma da yanına defnedilir.

Hamza, Ebu Cendel ve Şehide'nin şehadetiyle bunalıma girer.

Tümgeneral Nikita Şuvalov barış tesis olunduktan sonra yeğeni Sivita Sinyitsin ile Çeçenya'ya ziyarete gelir. Sivita Sinyitsin, ikiz kardeşi Tanya'nın en son Çeçenya'da olduğunu haber almıştır, çok sevdiği ablasını görmek için Nikita'ya ricada bulunmuştur. Sora sora Selim'in annesinin evini bulurlar. Sivita'yı gören Selim'in annesi, Hamza ve Nergis onu ikiz kardeşi Şehide sanarak şok geçirirler. Sivita kendisini tanıtınca Hamza'nın gönlü ferahlar. Sivita'ya gönlünü kaptırmıştır bile.

Hamza, Sivita'ya ablası Şehide'nin âkıbetini usûlünce anlatır. Sivita, burada tanıştığı müslümanların ve ablasının İslam'a girmesinin de etkisiyle müslüman olur. Hamza ona Cahide ismini önerir, kabul eder.

Tümgeneral Nikita Şuvalov, Abdülmâlik ile yaptığı söyleşilerin de etkisiyle müslüman olur, Eyüp ismini alır.

Abdülmâlik'in kurduğu Yürek İstihbaratı, mücahitlerin aşklarını bir bir ortaya çıkartır. Nihayetinde gençlere öncelikle iş bulunur. Sonrasında Hamza ile Cahide, Mansur ile Betül, Selim ile Meymûne, Yakub ile Nergis evlendirilir. Mutlu son.


Tavsiye edilir.

Hiç yorum yok: