İşte en sevdiğim bölüm....

Kitaplar kendilerine zaman harcandığı takdirde insan hayatına büyük katkı sağlayan fikir yapraklarıdır...

Okuyun onları....

Çeçenya Serisi 1 - Moskof Mezarlığı - Kıyamoğlu Sancaktar (2000)

Kitabın Adı : Moskof Mezarlığı
Yazarı : Kıyamoğlu Sancaktar
Tür : Roman
Basım Tarihi : 2013 (2000)
Sayfa : 255

21.yy yaşayan efsanesi, Çeçenya.

Rus zulmüne direnen Çeçen Halkının imanlı mücadelesi fevkâlâde bir edebiyatla tasvir edilmiş. Yazar 17 yaşında eseri yazmasına rağmen akıcı, heyecanlı ve duygusal bir eser neşredebilmiş.
Ayrıca satır arası bilgilerle okura dünya siyaseti ve düzeni konusunda ipuçları veriyor.





Cehar Dudayev, Şâmil Basayev, Gudermes Şahinleri'nin Reisi Hamza Halidov, Türkiye'den gelen mücahid Ebu Cendel, Mısır'dan gelen Yakub, Çeçenyalı Selim, düşman Rus saflarından iman safına geçen Mansur, casus mücahidler Talgat ile Leavani ve Çeçenya'nın özgürlüğü için savaşan nice mücahidin Ruslara karşı verdikleri efsanevi Çeçen Direnişi.

Hamza ve ekibi Rus Karargâhı için müthiş bir casus operasyonu hazırlar. Selim, Karargâh'â sızmak için görevlendirilir. Küçük bir baskın için tezgah kuran mücahidleri büyük bir sürpriz beklemektedir.

Tavsiye edilir.



Fevkâlâdenin Fevkinde



Gudermes Şahinleri'nin lideri Hamza Halidov, Rus işgâline karşı mahiyetinde bulunan mücahidlerle beraber karşı koymaktadır. Türkiye'den gelen bir mücahid olan Ebu Cendel de onun birliğine katılır.
Ebu Cendel, Türkiye'de kardeşinin askerler tarafından öldürüldüğüne inandırılarak PKK'ya katılmış, dâhil olduktan sonra örgütün kanlı geçmişlerini ve câniliklerini öğrenmiştir. Bir tesadüf sonucu abisinin askerler tarafından değil, teröristler tarafından öldürüldüğünü keşfeder. Bu defa Türk Ordusuna asker olarak girer, gönüllü olur, teröristlerle savaşır. Ordu içerisinde tanık olduğu bazı olumsuzluklar onu bu intikam sevdasından vazgeçirir. İstanbul'da bir tevafuk neticesinde tanıştığı Bilal sayesinde İslâm'a sarılır. İlk akıncı birliğinin kurucusu olan Ebu Cendel'in ismini alarak Çeçenya'ya gelmiştir.

Hamza ve ekibi zekice bir plan hazırlar. Selim'i, Ruslara yakalattırırlar. Selim, yakalanırken mizansen gereği önemli bir toplantının bilgisini de Ruslara öğretmiş olur. Korkak gözükerek, rolü gereği "işbirlikçi" izlenimi verir. Ruslara verdiği bir kaç mâlumat sayesinde güven tazeleyen Selim, onları yönlendirmeye çalışmaktadır. Karargahta çıkan bir yangın esnasında Generalin önemli evraklarını alıp, kopyalamayı başarır. Daha sonra yangın söndürme işinde gönüllü olur ve görevi başarıyla gerçekleştirir. Bu sayede tüm Karargahın kahramanı olur. Bir gün karargahı keşfederken gizli bir geçit keşfeder. Bu geçit, Karargahın içine gizlice sızma yapılması için oldukça uygundur.

Selim'le ilgilenen Yüzbaşı Kole, General'in takdirini alır. General, Kole'ye bağlı çalıştığı Mason Teşkilatı'nı anlatır ve onu teşkilata dâhil eder. Kole'yi, bir teslimat işi için İstanbul'a yollar.

Selim, Karargah içinde o güne dek açığa çıkmamış iki Çeçen Ajanı; Talgat ile Levani'yle temasa geçer. Taktik gereği Talgat ve Levani ile kavgalı gözükür...

Kole, İstanbul'a geldiğinde Müslümanların gafletine tanık olur. Mason ayiniyle teşkilâta girer, sonrasında Teşkilâtın geçmişi ve dünya hâkimiyeti hakkında bilgilendirilir ve General'e iletmesi için kendisine yüklü miktar para verilir. Öğrendikleri Kole'ye ters tepki yapar. İstanbul'un tarihi-manevî atmosferinden etkilenen Kole müslüman olur. Tanıştığı bir müslümandan İslâm'ı öğrenir ve Mansur ismini alır...

Talgat ile Levani rol gereği, daha önce kavga ettikleri Selim'den casusluk sebebiyle şüphelendiklerini üstlerine bildirirler. Fakat Karargahın kahramanı ilân edilen Selim'den kimse şüphelenmez, üstlerinden azar işitirler.

Çeçenya'ya dönen Mansur, Karargâha uğramadan Çeçenlere katılır. Parayı Hamza'ya teslim eder, kendisinin de cihad etmek istediğini söyler...

Selim, Çeçen komutanların toplanacağı önemli toplantının yeri hakkında bilgiyi öğrenir ve Generale bildirir. Ruslar, baskın yapmaya geldiklerini sandıkları bölgede Çeçenler tarafından sarılır ve yenilgiye uğratılır. Ruslar, ava giderken av olurlar.

Kole'nin parayla beraber kaybolması, Selim'in Rusları tuzağa düşürmesi üzerine General Rubaşov, casuslar konusunda tedirgin olur. Selim'i daha önce şikayet eden Talgat ile Levani'yi casus avıyla görevlendirir.
Selim'in baskın öncesi bıraktığı düzmece deliller Talgat ile Levani tarafından bulunur ve casus avı başlar. Generalin çok güvendiği Talgat ile Levani, deliller neticesinde Karargahın en cesur, vatansever askerlerini casus ilân eder. General; hiçbir şeyin farkına varamaz, idam emrini onaylar ve en iyi adamlarını kurşuna dizdirir.

Mısırlı bir mücahid olan Yakub; Filistin, Bosna, Keşmir'de savaşmış, ardından Çeçenya'ya gelmiştir. Rus bombardımanı sırasında kurtardığı, yaralanan, baygın bir kıza aşık olmuş, daha sonra bu kızı bir daha görmemiştir. Fakat genç kız, ne zihninden ne de gönlünden çıkmaz.
Yakub, Hamza'nın ekibine katılır...

Grozni, önce Rus uçakları tarafından bombalanır. Ardından kara kuvvetleri saldırıya geçerler.
Çeçenler, Grozni'yi kahramanca savunur. Ruslar; uçakları, tankları, teknolojileri ve asker sayısındaki üstünlüklerine rağmen bir avuç Çeçen Mücahide karşı çok ağır mağlubiyetler alır.
Mücahidlerin cephaneleri tükenmeye başlayınca Şûra toplanır ve kayıp vermemek için geri çekilme kararı alınır. Bundan sonra gerilla savaşıyla mücadele edilecektir...

Hiç yorum yok: